Retrofit af Læsøfærgen

Retrofit af Læsøfærgen er et innovationsprojekt, der undersøger muligheden for at konvertere Margrete-færgen til at kunne sejle på metanol som et grønt alternativ til diesel og drevet af brændselsceller. Som proof of concept kan projektet bane vejen for og give inspiration til 53 andre færgeruter alene i Danmark og i hele Europa +1.000.

Projektet har som mål at få Margrete-færgen reduceret i udledning af partikelemissioner og gøre den mere bæredygtig gennem hele dens levetid. Det involverer konvertering af motorer, generatorer og håndtering af brændstoffer. Og en smart tilgang til konverteringsprocesserne skal overvejes. Innovationsprojektet vil også omhandle krav til brændstofpåfyldning, installation, håndtering og sikkerhed.

Om Rederiet Læsø og Margrete- færgen

Rederiet Læsø har i dag to ældre dieselfærger, der dagligt krydser en rute fra Frederikshavn til Vesterø Havn på Læsø havn med 4-8 ture. Det kræver omkring 1.600 kubikmeter dieselolie årligt, som udleder omkring 5.000 tons CO2. Udskiftning af diesel til metanol som brændstof og dieselgeneratorer til brændselscelleteknologien vil reducere CO2- og partikelemissionerne markant. Og som et fremtidigt mål skal færgerne sejle på grøn metanol, bidragende til NetZero mål, og sætte Rederiet Læsø i en gunstig økonomisk position for at undgå kommende afgifter på CO2 og partikelemissioner.

Rederiet Læsø planlægger at investere i en ny færge i 2024-2025, til afløsning af den ældste nuværende færge. Mens det enkle svar ville være at erstatte begge færger, dvs. også Margrete færgen, skal der midlertidig tages hensyn til færgens forventede resterende levetid og miljøpotentialet ved at retrofitte frem for nybygning.

Studietur til Stenaline Germanica

Som en del af forstudiet til retrofit af Læsøfærgen har delegerede fra forsyningskæden i projektet været på besøg hos Stenaline i Gøteborg for at inspicere Stenaline Germanica. Stena Germanica blev i 2015 verdens første RoPax-fartøj ombygget til at sejle hybrid på både diesel og metanol. Delegerede fra projektgruppen fik en guidet tur ombord på Stena Germanica og herigennem interessant indblik i erfaringerne fra processen til Stenaline Germanica, og altså som inspiration til tankerne omkring Læsøfærgen.

Tidsramme
2022

Financiering
Energy Cluster Denmark, under projektet ”Innovationssamarbejder i offshoreklyngen”

Partnere

Rederiet Læsø-færgen
OSK Shiptech
Emerginet
Advent Technologies
Nordhavn Power Solutions
DBI
AAU Energy
Energy cluster

Kontakt

John Lindegård Kjær
Head of Business Development

+ 45 2020 5273
john@hydrogenvalley.dk