Den 17. april var mere end 70 deltagere samlet til brintbus-eventet ”FCB OSLO18”.

Eventet blev kickstartet med en bustur i en Ruter-Van Hool brintbus, som tilbød deltagerne en lydløs og CO2-fri køretur rundt i Oslos gader.

Efter busturen blev deltagerne guidet ind i Nobels Fredscenter, hvor FCB OSLO18 blev afholdt. Eventet blev åbnet af Akershus borgmester, Anette Solli. Hun benyttede lejligheden til at præsentere nogle af byens ambitiøse energi- og klimamål, som blandt andet har resulteret i, at Oslo har vundet ”European Green Capital Award” for 2019.

Deltagerne havde også mulighed for at høre oplæg fra Norske og internationale eksperter. En paneldebat mellem Lord Provest Barney Crockett fra Aberdeen City Council, Pernille Aga fra Ruter og Martin West fra Transport for London frembragte mange interessante argumenter og perspektiver på deres individuelle erfaringer med implementering af brintbusser i Aberdeen, Oslo og London.

Ruter begyndte at teste brintbusser i 2012. De har lært rigtig meget af at deltage i brintbus-projekter, og det har overordnet være en rigtig positiv oplevelse, udtrykte Pernille Aga. Målet er at alt offentlig transport i Akershus er emissionsfrit i 2028. Men hvis Akerhus skal nå det ambitiøse mål, så er der ikke tid til at hvile på laurbærrene. Pernille Aga fremhævede blandt andet, at hun ville ønske at flere busproducenter kommer på banen og introducere en brintbus-model. Men det er også vigtigt, at buschaufførerne får den rette træning og oplæring, så de føler sig trygge ved- og forstår hvordan busserne skal køres.

Brændselscelleteknologien bliver mere og mere fremtræden i den kollektive transport, og til FCB OSLO18 var tre repræsentanter fra henholdsvis Solaris, Van Hool og Wrightbus til stede for hver at præsentere deres bud på en brintbus-model. Selvom de repræsenterede tre virksomheder og producenter, så kunne de dog alle blive enige om, at brintbusser bliver en meget vigtig del af den fremtidige offentlige transport. David Barnett fra Wrightbus udtalte: ”hos Wrightbus tror vi faktisk på, at brintbusserne vil lede den emissionsfrie offentlige transport.”

FCB OSLO18 var organiseret af Ballard Power Systems Europe, Nel Hydrogen, Hydrogen Valley, Hexagon, Agility og Norsk Hydrogen Forum med målet om at skabe mere fokus på vigtigheden af at implementere brintbusser for at nå en grøn og CO2-neutral transport sektor i Norge ligesåvel i resten af Europa.

Se alle præsentationerne fra dagen her.

Se også den korte video herunder med nogle af højdepunkter fra dagen

Latest news stories