Det er 3 Hobro-baserede virksomheder, som i øjeblikket arbejder på at få brintfabrikken HyBalance op at stå i Hobro Syd. Lillegaarden El, Hobro Rustfri Procesteknik og A/S Karl Jensen har hver især en del folk i gang på byggepladsen, som i løbet af de kommende måneder forvandler sig til et af Europas største og mest avancerede brintanlæg af sin karakter.

Specialiseret i rør til brint
For Hobro Rustfri Procesteknik har brint efterhånden udviklet sig til en niche, hvor virksomheden har særlig ekspertise. Det skyldes ikke mindst, at Hobro er hjemsted for flere virksomheder, der anvender brint – herunder Sintex og Ballard Power Systems Europe.

– Rør, der skal transportere brint, skal være rustri, have sømløse svejsninger og en særlig overflade indvendigt, der blandt andet er 100% affedtet. Alt skal dokumenteres, og svejserne skal have særlige certifikater, fortæller Peter Østergaard, der er direktør og ejer af Hobro Rustfri Procesteknik.

Smedevirksomheden, som har specialiseret sig i rustfrie rørinstallationer, har spidskompetence i leverancer til virksomheder inden for levnedsmiddelbranchen, medicinalindustrien og kemisk fremstilling. Og den eksporterer til mange lande.

– For os er dette en spændende opgave. Det er en reference, som vi forventer at kunne bruge fremadrettet til at skaffe flere opgaver og vækst, fortæller Peter Østergaard.

Ingen har tidligere lavet noget tilsvarende
– Ingen i Danmark har før lavet noget, der ligner brintanlægget i Hobro. En grundig planlægning af projektet er derfor meget vigtig, siger Jan Justesen, der er afdelingsleder og medejer af Lillegaarden El, som i et landsdækkende udbud vandt den overordende teknik-entreprise med Hobro Rustri Procesteknik som underleverandør.

Lillegaarden El har løst mange opgaver inden for energi-sektoren, herunder fjernvarmeanlæg og biogasanlæg. Virksomheden etablerer el-installationer i hele Danmark og har desuden en del opgaver på Grønland og i Tyskland.

A/S Karl Jensen står for anlægsarbejdet inden for jord, kloakering, beton og belægning.

– For os er det en spændende og udfordrende opgave, hvor vi har omprojekteret udbudsmaterialet til danske forhold i tæt samarbejde med ingeniørfirmaet Tri-Consult. Vi er da ret stolte over at have landet en opgave af denne karakter, hvor vi har været i konkurrence med væsentlig større firmaer fra hele landet, siger Mikael Busk, projektleder i A/S Karl Jensen.

Brintanlægget bliver et af Europas mest avancerede
Mellem 10 og 15 mand har deres daglige arbejde på byggepladsen i øjeblikket. I løbet af efteråret vil fabrikken være klar til at producere sin første kubikmeter brint, baseret primært på strøm fra vindmøller. Brintfabrikken HyBalance anvender et avanceret elektrolyse-anlæg, der løbende kan kobles til og fra i forhold til, hvornår der er så meget strøm i nettet, at det er økonomisk fornuftigt at konvertere noget af det til brint. Denne brint kan bruges i industrien eller i brintbiler og brintbusser. Projektets hovedinvestor er den globale gasproducent Air Liquide, og projektet modtager støtte fra EU’s Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking og det danske ForskEL-program, der administreres af energinet.dk.

Mere information
www.hybalance.eu
www.lillegaarden.dk
www.hobrorustfri.dk
www.karljensen.dk

Latest news stories