30.03.2016

Mariagerfjord Kommune har sammen med 3 andre parter investeret i en brintbil. Den skal skabe opmærksomhed omkring brintbilen som et miljøvenligt transportmiddel. Initiativet kommer i forlængelse af beslutningen om, at kommunen i 2017 skal være hjemsted for en af Europas største og mest avancerede brintfabrikker.

– Mariagerfjord Kommune har i mange år haft en strategisk satsning på brint. Nu er brintbilen kommet på markedet, og det er naturligt for os at få fat i sådan en. Når det kan ske i samarbejde med andre lokale kræfter, er det jo bare glædeligt, siger borgmester i Mariagerfjord Kommune, Mogens Jespersen.

Kommunen vil bruge brintbilen til repræsentative formål.

Brintfabrik vil kunne forsyne 1000 biler med brint
En af de andre partnere i delebilen er Hydrogen Valley/CEMTEC, som igennem de seneste 10 år har igangsat projekter inden for brint- og brændselscelleteknologi. Senest har organisationen været drivkraft i at få etableret projektet HyBalance, der via udenlandske investeringer i en brintfabrik i Hobro skal producere grøn brint på basis af vindenergi til anvendelse i blandt andet transportsektoren. Projektet er støttet af midler fra ForskEL og EU gennem Fuel Cells and Hydrogen Joint 2 Undertaking.

– Vi forventer, at produktionen af grøn brint i forbindelse med HyBalance-projektet vil kunne holde 1000 brintbiler på vejene i Danmark. Det er oplagt for os at få lidt personlig erfaring med brintbilen, som vi spår en lovende fremtid. Den er miljøvenlig, lige så hurtig at tanke op som en benzinbil – og den har en noget længere rækkevidde end elbilen, fortæller direktør i Hydrogen Valley, Lars Udby.

Danmark er først med landsdækkende net af brinttankstationer
Bilen er en Toyota Mirai, som Toyota Hobro og Toyota Hadsund i fællesskab har leveret til Hydrogen Valley og Mariagerfjord Kommune.

– Danmark er et af de lande i verden, hvor Toyota først har præsenteret Miraien. Det hænger sammen med, at vi – som det første og hidtil eneste land i verden – har et net af brinttankstationer, der dækker hele landet. Som lokale Toyota-forhandlere er er vi glade for at kunne være med til at lancere denne nye teknologi i samarbejde med Hydrogen Valley og Mariagerfjord Kommune. Samtidig kan det være med til at skabe interesse for teknologien og bane vejen for dens gennembrud på den lange bane, siger Ole Lihn, Toyota Hobro og Lars Hird, Toyota Hadsund.

Bilen vil med sine partner-logoer være let genkendelig i Mariagerfjord området.

Data om Toyota Mirai
Toyotas brintbil Mirai blev lanceret i 2015. Brinten lagres i to tanke under bilens kabine. I en kemisk reaktion med ilt i en brændselscellestak produceres elektricitet. Elektriciteten driver en elmotor, som driver hjulene. Det eneste restprodukt fra denne proces er nogle vanddråber, som drypper ud via bilens udstødningsrør.

Toyota Mirai er netop blevet kåret til World Green Car of the Year. Det skete ved biludstillingen New York International Auto Show i USA, hvor en jury bestående af 73 internationale motorjournalister fra 23 lande valgte Mirai blandt otte kandidater.

Præstationer:
Tophastighed: (km/t) 178
Acceleration: 0-100 km/t (sek.) 9,6
Rækkevidde: (km) 550 (cirka)
Optankningstid: 3-5 minutter

På billedet ses
Fra venstre: Borgmester Mogens Jespersen (Mariagerfjord Kommune), Camilla Fabricius, (Hydrogen Valley/CEMTEC), Lars Hird (Toyota Hadsund), Ole Lihn (Toyota Hobro) og Betina Holtze (Hydrogen Valley/CEMTEC).

Se indslag fra Tv2Nord her, hvor Mogens Jespersen giver en tur i brintbilen.

For yderligere oplysninger kontakt da:
Marie-Louise Arnfast, Hydrogen Valley, arnfast@hydrogenvalley.dk, mobil: 4056 3436
eller
Betina Holtze, Hydrogen Valley, betina@hydrogenvalley.dk, mobil: 4037 9829

Se pressemeddelelsen her

Latest news stories