Tirsdag d. 8. maj var over 50 mennesker samlet til energi-oplæg og rundvisning på HyBalance brintfabrikken i Hobro, da Mariagerfjord Erhvervsråd inviterede til en eksklusiv virksomhedssafari for medlemmer af Erhvervsrådet.

Mariagerfjord har et mål om at være med helt fremme, når det kommer til fremtidens energiløsninger og har formået at positionere sig som hjemsted for innovation, viden og ambitioner inden for forskellige grønne energiteknologier. Til tirsdagens arrangement fik deltagerne mulighed for at se og høre hvordan de tre energi-virksomheder, Hydrogen Valley- part of House of Energy, Eurowind Energy, og Ballard Europe, har udnyttet de lokale fordele og medvirket til at skabe erhvervsudvikling og vækst.

Virksomhedssafarien blev skudt i gang med en rundvisning på brintfabrikken i Hobro Syd v. Site Manager, Rasmus Vejle fra Air Liquide. Brintfabrikken er en del af det EU-støttede projekt HyBalance, som blandt andre Air Liquide og Hydrogen Valley er partnere i. Brintfabrikken er et af Europas største og mest avancerede brintanlæg, og er helt unikt, da det skal vise, hvordan man i form af brint kan lagre vedvarende energi fra vindmøller. ”Produktionen af brint skal ske gennem elektrolyse af vand. Herved bliver det muligt at lagre vindmøllestrøm i de perioder, hvor der er rigeligt af den, og elprisen derfor er lav. Brint-produktionen vil bidrage til at balancere elnettet, og samtidig kan den grønne brint afsættes i transportsektoren og til industrien, herunder Sintex, som også er placeret i Hobro ” fortalte Lars Udby, projektudviklingschef fra Hydrogen Valley.

Arrangementet bød også på oplæg fra Jens Rasmussen, administrerende direktør for Eurowind Energy og Kristina Fløche Juelsgaard, udviklingschef hos Ballard Europe.
Eurowind Energy er Danmarks største administrator af landbaserede vindmølleprojekter og foretager vindmølleinvesteringer i blandt andet Danmark, Tyskland, Polen og Sydeuropa. Jens Rasmussen fortalte om Eurowind Energys udvikling fra lille, lokal virksomhed til at være ledende udvikler og operatør af vindmølleprojekter. Eurowind Energy’s hovedkontor er placeret i Hobro med afdelinger i flere europæiske lande. Det sikrer en tæt kontakt til markederne og energibranchens udvikling. Netop den tætte kontakt og samarbejde med lokale kompetencer gør, at projekterne kan blive udviklet på bedste vis, fremhævede Jens Rasmussen.

Den lokale kontakt og sparring med andre virksomheder er også noget de sætter pris på hos Ballard Europe. Brændselscelleproducenten, Ballard Europe, udvikler brintsystemer til nødstrømsanlæg og køretøjer (herunder tog, busser og gaffeltrucks), som Kristina F. Juelsgaard præsenterede i sit oplæg.
Ballard Europe deltager sammen med Hydrogen Valley i flere udviklingsprojekter, som har fokus på at udvikle teknologien med henblik på at skabe flere miljøvenlige løsninger til energisektoren og transportsektoren. Det har blandt andet resulterede i skabelse af arbejdspladser og tiltrækning af nationale- og internationale midler. Det var nogle af disse aktiviteter, som den nyudnævnte direktør for Hydrogen Valley, Søren Bjerregaard Pedersen fremhævede, da han afslutningsvis indtog scenen.

Søren Bjerregaard Pedersen benyttede samtidig muligheden til at præsentere nogle af de fremtidige visioner for Hydrogen Valley. Det inkluderer blandt andet et ønske om at tiltrække flere virksomheder og udbygge positionen som den samarbejdspartner, der får tingene til at ske, så vi i endnu højere grad kan lave integrerede energiløsninger. ”Som I har set i dag med besøget på HyBalance brintfabrikken, så laver vi projekter, som virker i virkeligheden – og det bliver vi ved med” afsluttede Søren Bjerregaard Pedersen.

Har du lyst til at vide mere om HyBalance-projektet? Så besøg hjemmesiden her: www.hybalance.eu

Latest news stories